Valkoinen pizza

Syötiin taannoin Seattlessa pizzaa, jossa oli aivan taivaallisen hyvää valkosipulikastiketta perinteisen tomaattikastikkeen tilalla. Piti sitten kokeilla, saisiko itsekin tehtyä samanlaista, joten tuumasta toimeen. Netistä löytyi erilaisia reseptejä ja päädyin veganisoimaan tämän reseptin.  Hyvän pizzapohjan ohjeen löydät täältä, tein samalla ohjeella nytkin, eli uuni vaan melkein täysille ja pelti uuniin kuumenemaan.

img_3953Täytteeksi halusin kokeilla jotain ”lihaisaa”, joten pilkoin Tofurkyn italialaisittain maustettuja makkaroita. Tofurkya saa nykyisin Jyväskylän Beans&More -kaupasta, vinkkinä vaan paikallisille. Jos näitä makkaroita ei ole saatavilla, myös nyhtökaura, pulled Oumph tai vaikka vegaaniset kanasuikaleet toimivat varmasti loistavasti. Lihaisammassa pizzassa oli makkaroiden lisäksi pilkottua punaista ja vihreää paprikaa, suikaloitua pinaattia ja ohueksi siivutettua punasipulia. Tähän piti laittaa myös juustoa, mutta unohdin sen kokonaan ja hyvä niin, nimittäin kastike pääsi oikeuksiinsa ilman juustoa. Toiseen laitoin suunnilleen samat täytteet; pinaattia, paprikaa, punasipulia ja pilkottua tomaattia, lisäksi laitoin vegaanista juustoraastetta, jonka lisäsin suoraan kastikkeen päälle. Juusto toi kyllä mehevyyttä pizzaan, mutta laimensi myös kastikkeen makua. Eli sanoisin, että jos haluat laittaa juustoa, niin kannattaa ehkä laittaa kastikkeeseen yksi valkosipulinkynsi enemmän kuin mitä normaalisti laittaisi. Tarjoiluvaiheeseen suosittelen jotain hyvää BBQ-kastiketta, sen savuinen makeus sopii loistavasti tähän täyteläiseen valkosipulikastikkeeseen, kuulostaa ehkä vähän oudolta, mutta toimii!

Tällä ohjeella kastiketta riitti kahteen suht isoon pizzaan, eli arvioisin että riittää yhteen pellilliseen tai muutamaan pienempään pizzaan. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin nesteenä maitoa, joten makeuttamaton kasvimaito, kuten esim. soijamaito toiminee. Itselläni ei ollut kaapissa kuin soijakermaa, joten laitoin sitä ja ohensin hieman vesitilkalla.

Valkosipulikastike

  • 2 rkl margariiniä, esim. Sininen Keiju
  • 3-5 valkosipulin kynttä, itse laitoin 3 suht isoa
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/4 tl oreganoa
  • 2,5 dl makeuttamatonta kasvimaitoa, esim. soijamaitoa

Toimi näin:

  1. Sulata margariini kattilassa keskilämmöllä. Kun margariini on sulanut, lisää sekaan murskatut valkosipulinkynnet. Kypsennä niitä hetki, mutta älä ruskista, äläkä lisää lämpöä, nyt ei tehdä ruskeaa kastiketta, vaan valkoista, joten ei paisteta tai ruskisteta mitään 🙂
  2. Sekoita margariinin ja valkosipulin sekaan jauhot, sekoita kunnolla tasaiseksi, jottei jää klönttejä. Älä ruskista jauhoja!
  3. Lisää soijamaito jauho-margariiniseokseen hitaasti koko ajan sekoittaen. Kun maito on lisätty ja seos on tasainen, lisää mausteet ja sekoita.
  4. Anna kastikkeen hautua, kunnes kastikkeen koostumus ja paksuus on sopivaa. Sekoittele välillä, ettei pala pohjaan. Kastike paksuuntuu huomattavasti muutamassa minuutissa. Kun kastike näyttää sopivalta, se on valmis.
  5. Tarkista vielä mausteet ja lisää niitä tarvittaessa.

Muut täytteet

  • Nyhtistä, pulled Oumphia, mausteista vegemakkaraa tai vegaanisia kanasuikaleita
  • Paprikaa silputtuna
  • Tuoretta pinaattia
  • Punasipulia ohuina suikaleina
  • Kirsikkatomaattia pilkottuna
  • Myös esim. oliivit tai artisokka sopisi tähän tosi hyvin!

Sitten vaan levittelet kastikkeen pizzan päälle, haluamasi täytteet päällimmäiseksi ja uuniin, kunnes pohja on kypsää. Ja muista kokeilla sitä BBQ-kastiketta tämän pizzan kanssa, se on hyvää!

Jätä kommentti