Täytetyt kesäkurpitsat

 

Kesäkurpitsat ovat nyt todellista sesonkiruokaa. Ostin viime viikolla niitä yli 1,6kg, ja hinta oli 1,15e. Todella edullista syötävää ja taipuu aika moneen ruokaan, kesäkurpitsaa voi raastaa salaatteihin, tehdä raastepihvejä, keittoa, grillata, marinoida ja paistaa pannulla. Ja sitten on tietysti klassikkoruoka, täytetyt kesäkurpitsat!

Täytetyt kesäkurpitsat ovat vähän niin kuin pizza, täytevaihtoehtoja on rajattomasti ja varmasti löytyy jokaisen makuun sopiva täyte.  Tässä versiossa laitoin täytteeksi tummaa riisiä, soijarouhetta, tomaattia, paprikaa ja juustoa. Riisin voi jättää kokonaan pois tai korvata vaikka kvinoalla, bulgurilla tai coucousilla. Soijarouheen tilalla voi käyttää papuja, linssejä, nyhtökauraa, tofukuutioita, mikä sopii parhaiten omaan makuun. Kasviksista etenkin sienet, sipuli, tomaatti ja paprika sopivat yhdessä tai erikseen yhdistettynä yllämainittujen muiden täytteiden kanssa. Ja mausteeksi chiliä, valkosipulia, yrttejä, mielikuvitus vain rajana omaa makumaailmaa luodessa. Itse tykkään meksikon mauista, joten maustoin soijarouhetta tacomausteella ja söin itsetehdyn salsan kanssa.

Tarvitset:

  • Kesäkurpitsaa, minulla oli 2 isohkoa yksilöä, jolloin tuli 8 venettä
  • Soijarouhetta noin 1-2dl
  • Keitettyä riisiä noin 1-2dl
  • 1 tomaatti
  • Muutama paprikasuikale
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • Violifen pizzajuustoa
  • (Sheesen tai Oatlyn tuorejuustoa, mulla oli kokeilussa Sheesen maustamaton, mutta myös jokin maustettu versio voisi sopia tähän)
  • Mausteita soijarouheen maustamiseen, esim. tacomauste, sipulijauhe, chilijauhe, paprikajauhe. Tai voit vaihtoehtoisesti tehdä soijarouheen myös valmiista pakasteversiosta tai valmiiksi maustetusta Santa Marian Vegetarian Taco Mix with Soy Protein -pussista, johon lisätään vain tomaattimurskaa ja vettä. Suosittelen jälkimmäistä, jos soijarouheen maustaminen jännittää 🙂
  • Oreganoa veneiden päälle. Jos tykkää tulisesta, niin jalopenoviipaleita tai Srirachaa oman maun mukaan.
  • Vinkki: Salsa sopii näiden kanssa syötäväksi tosi hyvin…

Toimi näin: 

  1. Keitä riisiä. Vinkki, edellisen päivän jämäriisit uppoavat tähän ruokaan vallan mainiosti.
  2. Valmista soijarouhe, muista maustaa se kunnolla. Itse laitan ensin vähän öljyä pannulle ja lämmitän hetken mausteita siinä, sitten lisään kuivan soijarouheen ja lisään hiljalleen vettä paistamisen aikana, kunnes soijarouhe on on turvonnut ja valmis. Veden ja soijarouheen suhde, 1 osa soijarouhetta 2 osaa vettä. Maista ja mausta. Lisäsin loppuvaiheessa lusikallisen tomaattipyrettä ja vähän vettä, jotta sain rouheesta hieman kosteaa, pysyy paremmin kasassa kuin irtonainen ja kuivaksi kypsennetty rouhe.
  3. Sekoita riisit ja soijarouhetäyte sekaisin, nyt voisi lisätä myös esimerkiksi kuullotettua sipulia, pinaattia ja/tai sieniä. Tai voi maustaa seosta vielä, jos tuntuu, että soijarouhe jäi pliisuksi.
  4. Pese ja leikkaa kesäkurpitsa 4 veneeksi. Kaiverra lusikalla kesäkurpitsan keskiosa pois.
  5. Täytä! (Kuvissa kummittelee myös pilkottu bataatti, joka kypsyi samalla pellillä)

6. Ripottele viimeiseksi pinnalle juustoraaste. Paista pellillä 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, riippuen siitä haluatko, että kesäkurpitsa on täysin pehmennyt.

image
Ja tältä näyttää kun otetaan uunista ulos. Paistoin 200 asteessa noin 30 min, jolloin kesäkurpitsat olivat täysin pehmenneitä.

Uunin jälkeen pinnalle voi halutessaan ripotella vaikka oreganoa.

image
Valmis!
image
Vähän salsaa ja persiljaa kesäkurpitsan päälle ja Oatlya kaveriksi.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s