Linssibolognese, arjen pelastaja

img_4384Uusi vuosi pyörähtänyt taas käyntiin. Toivottavasti moni on myös mukana Vegaanihaasteessa, jos et ole vielä liittynyt ja homma kiinnostaa, niin liity ihmeessä. Haasteen voi aloittaa ihan milloin tahansa ja sen mukana tulevat reseptit ovat herkullisia ja helppoja.

Juhlaputken jälkeen paluu arkeen ja myös arkiruokiin. Aiemmin bloggailin jo soijarouhebolognesesta, mutta linssiversio ansaitsee ehdottomasti oman postauksensa, koska olen suorastaan hullaantunut tähän ruokaan. Tätä on syöty meillä nyt syksyn aikana melko usein, kuvissa eri versioita tästä herkusta. Alkuperäinen ohje on Chocochilin nopea kesäkurpitsa-linssispagetti, mutta näin talviseen aikaan olen korvannut kesäkurpitsan porkkanalla, kuten alkuperäisessä ohjeessakin mainitaan.  Vieläkin nopeamman version saa, jos käyttää jo valmiiksi kypsiä linssejä ja kermaisempi versio tulee, jos lisää lopuksi purkillisen kaurakermaa. Pitemmittä puheitta, tässä on arjen pelastaja numero 1.

Linssibolognese 3-4 annosta

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pienehkö kesäkurpitsa tai pari porkkanaa
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • 500 g tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia
  • 2-3dl vettä (riippuen käytätkö raakoja vai valmiita linssejä)
  • 2 dl raakoja punaisia linssejä tai 1prk kypsiä punaisia linssejä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • suolaa ja pippuria
  • öljyä
  • Optiona voi sekaan lisätä myös purkin kaurakermaa.
  • spagettia
  • vegaanista pestoa (valmiissa pestossa usein juustoa mukana, joten tarkista tuoteseloste. Ainakin Urtekramin pesto on vegaanista ja sitä saa tavallisista marketeista)
  • tarjoiluun vegaanista parmesania

Toimi näin: 

  1. Keitä spagetti paketin ohjeen mukaisesti.
  2. Silppua sipulit ja raasta kesäkurpitsa tai porkkanat karkeaksi raasteeksi.
  3. Kuullota sipuleita ja mahdollisesti myös porkkanaraastetta hetki öljyssä. Mausta balsamiviinietikalla.
  4. Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Lisää kattilaan tomaattimurska/paseerattu tomaatti, linssit ja kasvisliemikuutio sekä basilika ja tomaattipyre.
  5. Jos käytät kuivia linssejä, keitä kastiketta keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä. Jos taas käytät jo valmiiksi kypsiä linssejä, ei kastiketta tarvitse keittää näin kauaa, lyhyempi aika riittää. Lisää kattilaan keittämisen aikana vettä tarvittaessa (noin 2-3 dl).
  6. Lisää mukaan kaurakerma, jos haluat.
  7. Jos käytit kesäkurpitsaa, lisää se lopuksi kastikkeeseen, maista ja mausta oman maun mukaan suolalla ja pippurilla.
  8. Pyöräytä spagetti pestossa ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Pesto on myös helppo tehdä itse. Yleensä vain heittelen aineksia blenderiin ja kun koostumus on sopiva, olen tyytyväinen. Mittoja on vaikea sanoa, nämä ovat niin kuin suunnilleen mittoja 🙂 Peruspestoon olen laittanut ehkä reilun kourallisen tuoretta basilikaa, puolikas tai kokonainen valkosipulinkynsi, n. 1rkl ravintohiivahiutaleita, n. vajaan puolikkaan sitruunan mehu, vajaa 1dl pinjansiemeniä ja/tai cashewpähkinöitä sekä reilun lorauksen öljyä. Sitten olen blendannut sekaisin, lisännyt tarvittaessa öljyä tai basilikaa, lopuksi olen maistanut ja maustanut suolalla. Täyteläisemmän peston saat, jos heität sekaan vielä puolikkaan avokadon, silloin pestosta tulee todella kermaisen pehmeää. Kannattaa testata.

img_5378

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s