Se vähän parempi pizza

Joskus on aikansa ja paikkansa oikealle kunnon mättöpizzalle, jossa on paljon täytteitä ja ihanaa juustoketta. Joskus taas tekee mieli yksinkertaisempaa ja simppelimpää, vähän freesimpää pizzaa, kuten tämä. Rapean pohjan salaisuus on uunin kunnollinen esilämmittäminen, korkea paistolämpötila sekä uunissa esikuumennettu pelti, johon pohja laitetaan ilman leivinpaperia. Tomaattikastikkeesta on miljoona erilaista versiota, tässä on yksi lisää. Tietysti pohjan ja tomaattikastikkeen valmistamisessa on hieman vaivaa, mutta lopputulos on vaivan arvoista.

Pohja, n. 3 isoa pizzaa

  • 3dl vehnäjauhoja
  • 3dl durumjauhoja
  • 0,5tl suolaa
  • 3dl haaleaa vettä
  • 1pss kuivahiivaa
  • 2rkl öliiviljyä
  • 0,5rkl ruokokidesokeria

Toimi näin:

  1. Sekoita pienemmässä kupissa sekaisin vesi, kuivahiiva, sokeri ja öljy. Anna seistä pari minuuttia.
  2. Sekoita isossa astiassa siivilöidyt jauhot sekä suola keskenään kunnolla sekaisin.
  3. Tee jauhojen keskelle syvennys, johon kaadetaan vesi-kuivahiiva-sokeri-öljy -seos.
  4. Sekoita kulhon sivuilta jauhoja pikkuhiljaa nesteeseen sekaisin, lisää jauhoja reunoilta vähitellen sekoittamalla. Kun lähes kaikki jauhot ovat sekoittuneet taikinaan, vaivaa loput jauhot käsin taikinan sekaan ja vaivaa kunnes taikina on notkea ja tasainen.
  5. Varmista, että kulho on jauhotettu kunnolla, peitä kulho kankaalla ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan noin tunniksi tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
  6. Tee sillä välin tomaattikastike. Laita myös uuni kuumenemaan jo hyvissä ajoin 250 asteeseen, laita pelti kuumenemaan uuniin ilman leivinpaperia.
    1. Taikinaa voi myös tehdä isomman erän kerralla, se säilyy tiiviisti kelmuun käärittynä jääkaapissa muutaman päivän.

 

Tomaattikastike

  • 1tlk kokonaisia tai pilkottuja tomaatteja
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1rkl oliiviöljyä
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 0,5tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Toimi näin:

  1. Pilko sipuli sekä valkosipuli, silppua basilikat.
  2. Kuullota ensin sipulia hetki öljyssä, lisää valkosipulit.
  3. Lisää tomaatit. Jos käytät kokonaisia tölkkitomaatteja, survo niitä vähän.
  4. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 20-30min. Toki kastikkeen saa nopeamminkin, mutta pitkään haudutettu tomaattikastike on parasta. Voit haudutella kastiketta niin pitkään kun ehdit, jaksat ja haluat. Sekoita välillä.
  5. Sekoita kastike nopeasti sauvasekoittimella sileäksi. Itse tykkään sileästä kastikkeesta pizzassa, mutta ei ole pakollinen vaihe.
  6. Lisää suola, pippuri ja basilika. Maista ja mausta oman maun mukaan.

 

Täytteet

  • Muutama rkl cashewricottaa
  • Paprikaa
  • Pinaattia
  • Miniluumutomaatteja
  • tuoreita sieniä, esim. portobelloja tai herkkusieniä
  • Punasipulia
  • Oliiveja
  • Tuoretta basilikaa
  • Oliiviöljyä

Suikaloi, silppua ja viipaloi täytteet hyvissä ajoin valmiiksi, jotta ne ovat valmiita pizzan päälle levitettäväksi heti kun pohja on laitettu kuumalle pellille.

Pizzan kokoaminen

  1. Kun uuni on kuumennut, tomaattikastike on valmis ja täytteet pilkottu valmiiksi, kauli pizzapohjat ohueksi hyvin jauhotetun alustan päällä.
  2. Ota pelti uunista ja siirrä kaulittu pizzapohja varovasti kuumalle pellille, pohja alkaa kypsymään välittömästi. Levitä pohjalle pari rkl tomaattikastiketta sekä levitä haluamasi täytteet, ripottele vähän oliiviöljyä ja laita uuniin. Yritä olla nopea siinä vaihessa, kun täytät pizzaa, jotta pelti ei jäähtyisi.
  3. Paista uunin keskitasossa noin 5-15min, riipuen pizzan koosta ja täytteistä. Ole tarkkana, ettei pizza pala.

Valmiin pizzan päälle

  • Oliiviöljyä
  • Rucolaa, maustettuna sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla
  • Vegeparmesania

Enjoy!

Advertisements

2 thoughts on “Se vähän parempi pizza

  1. Nam! Välillä muakin kyllästyttää perus juustomättöpizza, koska itse pohjakin voi oikein valmistettuna maistua super hyvälle, ja välillä tuntuu että maut hautautuu rasvan alle.. Joten kiitos reseptistä ja vinkeistä! Ja jos kiinnostaa, niin käyhän tsekkaamassa mun blogi, Northboundkitchen! :))
    xIida

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s