Seitanmakkarat kahdella tavalla ja (kermainen) tomaattipasta

Seitan on ollut toistaiseksi keittiössäni melko harvinainen vieras. Ihan viime viikkoihin asti seitanin tekeminen on rajoittunut lähes vain kebabiin ja joulupaistiin, kunnes päätin rohkaistua ja tutustua seitanin salaisuuksiin. Seitan on siis pääosin vehnägluteenista sekä kikhernejauhoista tehtävä lihaista seos. Gluteenijauhoja sekä kikhernejauhoja saa mm. Vegekaupoista, myös verkkokaupasta tilaamalla.

Vehnägluteeni tuo taikinaan uskomattoman lihamaista sitkoa, jota ei uskoisi ennen kuin itse veivaa taikinaa kasaan. Seitan on kovin monipuolinen ruoka, sitä voi maustaa haluamallaan tavalla, marinoida, paistaa, keittää, friteerata, grillata, tehdä makkaroita, pihvejä, lastuja, paisteja, suikaleita, melkeinpä mitä vaan. Aloitin seitaniin tutustumisen tekemällä siitä grillipihvejä reilu viikko sitten, googlailin erilaisia reseptejä, tein oman version mukaiset pihvit, jotka marinoin ja grillasin. Olivat oikein hyviä. Samalla reseptejä etsiessäni törmäsin tähän mainioon seitanmakkaravideoon ja päätin, että näitä on pakko testata vielä joskus. Eilen sitten piti siirtyä ajatuksesta toteutukseen, joten pistin pienen makkaratehtaan pystyyn. Tein 2 erilaista makkaraa, koska halusin kokeilla erilaisia mausteyhdistelmiä. Näiden tekeminen oli todella helppoa ja vaivatonta, alkuvalmistelut on nopeasti tehty. Makkaroiden kypsyminen vie oman aikansa, niitä nimittäin höyrytetään 45 minuuttia.  Makkaroiden kaveriksi tein tomaattisen pastakastikkeen. Sekaanikin tykkäsi.

img_1339Nämä makkarat mukailevat Rich Bitch Cooking -blogin reseptiä, sieltä löydät alkuperäisen ohjeen sekä paljon muitakin reseptejä.

Seitanmakkarat kahdella tavalla

Italialainen yrttimakkara (1kpl)

  • 2 tl broilerimaustetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl sokeria
  • 1/4 tl timjamia
  • 1/4 tl rosmariinia
  • 1/8 tl valkosipulijauhetta
  • 1/4 tl sipulijauhetta
  • 0,5 dl gluteenijauhoja
  • 1 rkl kikhernejauhoja
  • 1 tl öljyä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 0,5 dl vettä

Toimi näin:

  1. Sekoita kuivat ainekset sekaisin.
  2. Sekoita nesteet keskenään sekaisin.
  3. Yhdistä kuivat ja nesteet keskenään, sekoita kunnolla, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Lisää tarvittaessa gluteenijauhoja, jos taikina ei ole tarpeeksi kiinteää tai se tarttuu kulhoon/sormiin kiinni.
  4. Laita taikina folion päälle, muotoile siitä makkara ja rullaa folio tiiviiksi paketiksi.
  5. Kypsennä höyryttämällä 45min.

Chipotle-cajunmakkara (1kpl)

  • 2 tl cajun mausteseosta
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1/2 tl chipotletahnaa (esim. Poppamies chipotletahna) tai savupaprikajauhetta
  • 2 tl soijakastiketta
  • 0,5 dl gluteenijauhoja
  • 1 rkl kikhernejauhoja
  • 1 tl öljyä
  • 0,5 dl vettä

Toimi näin:

  1. Sekoita kuivat ainekset sekaisin.
  2. Sekoita nesteet keskenään sekaisin.
  3. Yhdistä kuivat ja nesteet keskenään, sekoita kunnolla, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Lisää tarvittaessa gluteenijauhoja, jos taikina ei ole tarpeeksi kiinteää tai se tarttuu kulhoon/sormiin kiinni.
  4. Laita taikina folion päälle, muotoile siitä makkara ja rullaa folio tiiviiksi paketiksi.
  5. Kypsennä höyryttämällä 45min.

(Kermainen) tomaattikastike (tai oikeastaan jääkaapintyhjennyskastike)

  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 punasipuli
  • 1 jumbo herkkusieni tai muutama pienempi
  • 4-5 tomaattia, mieluummin ehkä jo hieman ylikypsiä kuin yhtään raakoja
  • loraus vettä
  • 1 tl balsamicoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • ripaus sokeria, suolaa, pippuria
  • öljyä paistamiseen
  • Kastike toimii erinomaisesti näinkin, mutta jos haluat tuhdimman kastikkeen, lisää joukkoon purkillinen kaura- tai soijakermaa.
  • Lisäsin kastikeeseen loppuvaiheessa mukaan myös nuo tehdyt seitanmakkarat, jotka olin viipaloinut ja paistanut nopeasti öljyssä pannulla.

Toimi näin:

  1. Murskaa valkosipuli, silppua sipulit ja sienet. Kuutioi tomaatit.
  2. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää silputut sipulit sekä sienet. Kuullota hetki. Mausta balsamicolla.
  3. Lisää sieni-sipuliseoksen sekaan kuutioidut tomaatit ja tarvittaessa ihan pieni loraus vettä. Laita kansi päälle ja anna hautua pienellä lämmöllä noin 10-15 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat pehmentyneet ja seoksesta alkaa selvästi muodostua kastikemaisempi. Sekoittele hauduttamisen välillä.
  4. Mausta basilikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla, anna hautua vielä hetki.
  5. Lisää joukkoon kasvikerma, jos haluat.
  6. Lisää seitanmakkarat kastikkeeseen.
  7. Tarjoile pastan kanssa.
Ei välitetä rumasta kuvasta, kun ei ollut edes basilikaa koristeeksi. Tämä on kuitenkin ankeahkosta kuvasta huolimatta tosi hyvää!

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s