Rapeat sämpylät

Bongasin Soppa365 -sivustolta kehutun sämpyläreseptin (Fantastinen leipä), mutta siinä oli maitoa ja hunajaa, joten oli pakko kokeilla miten toimii veganisoituna. Maidon tilalle makeuttamatonta soijamaitoa ja hunajan korvasin agavesiirapilla, tavallinenkin siirappi tai sokeri varmaan toiminee ihan yhtä hyvin. Ohje oli erinomainen, siitä tuli juuri sellaisia täydellisen ihania paksukuorisia ja rapeita sämpylöitä, nam! Nämä sopisivat niin hyvin jonkun mausteisen sosekeiton lisukkeeksi. Lisäksi helppo ja suht nopea tehdä, joten myös tälläinen ei-leipuri-ihminen tykkäsi, kun ei tarvinut vaivata, pyöritellä ja kikkailla.


Rapeat sämpylät n. 15kpl

  • dl kädenlämpöistä vettä
  • dl makeuttamatonta soijamaitoa
  • 25 g hiivaa (1/2 pakettia) tai 1pss kuivahiivaa
  • tl suolaa
  • rkl agavesiirappia
  • 12 1/2 dl vehnäjauhojavehnäjauhoja leipomiseen

Toimi näin: 

  1. Mittaa vesi ja soijamaito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja agavesiirappi. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  4. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
  5. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  6. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla tai veitsellä) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
  7. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  8. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

img_0203

Advertisements

3 thoughts on “Rapeat sämpylät

  1. Mä en ymmärrä miten mulla on voinut mennä sun blogi ohi! Ihan törkeän hyvän näkösiä ohjeita ja nyt menee heti sämpylät kokeiluun 🙂 Olen sua kuitenkin jo pidempään instassa seuraillut! Ihanaa sunnuntaita 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s