Meksikolainen keitto

img_5385Oli vaikeaa miettiä tälle herkulliselle keitolle nimeä, texmexkeitto, papukeitto, meksikolainen keitto… Päädyin nimeämään tämän meksikolaiseksi keitoksi, ei nimi keittoa pahenna, eihän?

Joka tapauksessa tämä keitto todella hyvää! Tässä on aika paljon omia lempiasioita, kuten mustapapuja, korianteria, limeä, jalopenoja, tuore salsaa, Oatlyn fraichea ja nachoja! Näillä aineksilla ei siis voi epäonnistua ja miten ihanaa, että meksikolaisia makuja voi syödä myös keittomuodossa. Perheen sekasyöjä käski kirjoittaa blogiin, että tämä on tosi hyvä keitto ja tätä voi syödä myös sekasyöjät ihan huoletta, koska ei sisällä mitään ”erikoista” kuten tofua tai seitania. Meillä kyllä sekasyöjä syö niitäkin mutisematta, mutta jos ruokapöytään istahtaa epäluuloisempi ruokailija, niin maistunee myös heille. Soppa on myös siitä hyvä, että jos syöjien tulisuuden kestokyky on eri tasoilla, voi keitosta tehdä miedomman ja jokainen voi lisätä omalle lautaselleen esimerkiksi jalopenoja tai maustaa keittoa tulisemmaksi Srirachalla. Papujen osalta on myös valinnan varaa, tähän sopivat mustapavut, kidneypavut, valkoiset pavut jne, mistä itse tykkäät eniten. Lisäksi myös valittu salsakastike vaikuttaa makuun, eli jos sulla on jokin tietty oma lempparisalsamaku- ja merkki, niin laita sitä tai voit halutessasi korvata salsan tomaattimurskalla. Peruskeitto on siis muokattavissa aika hyvin moneen eri makuun sopivaksi. Voit tehdä siitä myös sakeamman version, johon voi dipata nachoja. Jos keittoon lorahtaa liikaa nestetta, sen voi suurustaa helposti Maizenalla.

Sitten lisukkeisiin, tämän keiton kanssa tulee ehdottomasti tarjoilla nachoja, tuoretta salsaa eli pico de galloa, avokadoa, korianteria sekä jotain kasvipohjaista fraichea, kuten Oatly tai Yosa. Myös cashewkerma sopinee tähän mainiosti. Tästä tulee ihana kokonaisuus! Kannattaa ensin tehdä tuore salsa, jotta se saa maustua sen ajan kun soppa on valmis.

Meksikolainen keitto 4-6 annosta

  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 vihreä paprika
  • 1 prk mustapapuja
  • 1 prk papuja chilikastikkeessa (tai mitä tahansa sun lempparipapuja)
  • 1 prk maissia
  • 1 prk salsaa
  • 2-5 dl vettä (riippuen kuinka sakean keiton haluat)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1tl jeeraa (eli juustokuminaa)
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • 1tl chilijauhetta
  • 1rkl soijakastiketta
  • puolikkaan limen mehu
  • ripaus suolaa
  • jalopenoja oman maun mukaan
  • Srirachaa oman maun mukaan
  • öljyä paistamiseen

Toimi näin:

  1. Silppua sipulit pieneksi ja kuutioi paprika.
  2. Kuullota sipuleita öljyssä kunnes ne pehmenevät, lisää jeera, savupaprika ja chilijauhe. Lisää paprikakuutiot.
  3. Lisää salsa ja pari dl vettä sekä kasvisliemikuutio. Lisää myös (huuhdotut) pavut, maissit, soijakastike, mahdolliset jalopenot silputtuna sekä Srirachaa oman maun mukaan.
  4. Anna hautua hiljalleen kiehuen noin 15min, sekoita välillä.
  5. Mausta keitto limen mehulla, lisää tarvittaessa suolaa ja Srirachaa.
  6. Tarjoile keitto nachojen, tuore salsan (katso ohje alta), jalopenoviipaleiden, limen, korianterin, kasvipohjaisen fraichen ja avokadon kanssa.

Tuore salsa

  • 1 iso punasipuli tai pari pienempää
  • 2-3 tomaattia
  • puolikkaan limen mehu
  • muutama jalopenoviipale, oman maun mukaan
  • tuoretta korianteria myös oman maun mukaan
  • ripaus suolaa

Toimi näin:

  1. Silppua sipuli, tomaatti ja jalopenot sekä haluamasi määrä korianteria.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Maista ja mausta limen mehulla ja suolalla. Valmis!

img_5383

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Meksikolainen keitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s