Vinkkejä vegaaniseen joulupöytään

img_5304Joulu lähestyy hurjaa vauhtia, enää alle kuukausi jouluaattoon. Meille on tänä vuonna tulossa vähän erilainen joulupöydän kattaus, sillä tänä vuonna vietämme eläinystävällisen, vegaanisen joulun. Pöydässä tulee olemaan tuttuja makuja, mutta ilman eläintuotteita. Perinteiset jouluherkut onkin helppo tehdä vegaanisina versioina, laatikoihin kerman tilalle soija- tai kaurakermaa, riisipuuron voi keittää manteli- tai kookosmaitoon jne. Laatikoiden osalta suunnitelmissa ainakin peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot, mutta lisäksi myös bataattilaatikko sekä jonkunlainen punajuuripaistos. Lisäksi rosollia, itsetehtyä italiansalaattia sekä päärynä-saksanpähkinäsalaattia karpalokastikkeella. Tarkoituksena on tehdä sellaista ruokaa, joka maistuu myös sekasyöjille. Chocochili -blogissa on aivan upeat ja herkulliset vinkit vegaaniseen jouluun, kävin itsekin poimimassa sieltä vinkkejä ja aion kokeilla sieltä reseptiä jos toistakin. Kannattaa käydä kurkkaamassa! Toinen mitä on pakko testata jouluna on PS Olen vegaani -kanavan porkkanasavulohi. Muutenkin tosi hauska Youtube-kanava, lämmin suositus!

Eniten mietitytti mitä tehdään joulupöytään kinkun tilalle.  Olin nähnyt reseptiä savutofukinkkuun ja lisäksi ostin pari viikkoa sitten Sika säkissä -seitankinkkuainekset, mutta koska en ollut kumpaakaan tehnyt aikaisemmin, halusin testata molemmat reseptit, jotta tiedän mitä olen jouluna tarjoamassa. Joten ei muuta kuin kinkkutestajaisia suunnittelemaan, sopivasti oli sovittuna ystävien vierailureissu tälle päivälle, joten sain testaajiksi myös pari sekasyöjää oman sekaanimieheni lisäksi. Kinkkujen lisäksi pöydässä oli bataattilaatikkoa, makeita uuniporkkanoita ja -lanttuja sekä valkosipulikermaperunoita. Jälkkäriksi oli tarjolla Kamomillan konditorian ihanaa suklaamoussea, meillä oli appelsiinilla maustettua versiota ja se oli aivan taivaallista! Jälkkäri oli niin hyvää, ettei siitä ehtinyt ottaa edes kuvaa. img_5305-1

Valmistin molemmat kinkut jo edellisenä päivänä valmiiksi, kuorrutin ne tänä aamuna dijon-sinapilla ja korppujauhoilla, jäähdytin ja tarjoilin kylmänä. Molemmat versiot olivat mielestäni hyviä. Jalotofukinkku taisi saada kuitenkin enemmän kannatusta, se oli oikein maukas ja selkeästi savuinen maku, koostumus olisi saanut olla hieman tiiviimpi. Seuraavalla kerralla taidan laittaa enemmän jauhoja ja paistan myös ehkä kauammin kuin ohjeessa mainittu. Seitankinkku oli yhden syöjän mielestä parempaa, siinä oli tiiviimpi koostumus kuin tofukinkussa, mutta maku ei ollut niin hyvä kuin tofuversiossa. Tosin seitankinkku ruisleivällä runsaalla sinapilla ja maustekurkulla hipoi lähes täydellisyyttä. Lopputuloksena taitavat molemmat versiot päätyä joulupöytään tänä vuonna.

img_5300
****

Jalotofukinkku n.6 -8 annosta (alkup.ohje Virpi Mikkonen)

2 pakettia Kylmäsavu Jalotofua
1 dl mantelijauhoja
5 rkl perunajauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
1 kasvisliemikuutio
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl jauhettua paprikaa
2 rkl kookospalmusokeria
1 rkl tamarin-soijakastiketta
½ tl merisuolaa

Kuorrutus:
Dijon-sinappia
Gluteenittomia korppujauhoja
Neilikoita

Toimi näin:

Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli ja kuullota kattilassa pienessä tilkassa öljyä. Soseuta tofu kulhossa sauvasekoittimella. Lisää sekaan sipulit ja soseuta. Lisää oliiviöljy, murustettu liemikuutio, tomaattipyree, kookossokeri, soijakastike ja merisuola ja soseuta. Lisää lopuksi mantelijauhot ja perunajauhot ja sekoita lusikalla paksuksi mutta pehmeäksi taikinaksi.

Muotoile taikinasta kinkkumainen pallo. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää hieman jauhoja. Kääri kinkku folioon ja anna tekeytyä 30-60 minuuttia. Lämmitä sillä välin uuni 200 asteeseen ja paista kinkkua noin 45-50 minuuttia. Anna kinkun jäähtyä täysin, mieluiten vaikka yön yli jääkaapissa.

Sivele kinkun pinnalle dijon-sinappia ja ripottele päälle gluteenittomia korppujauhoja, jauhettua gluteenitonta näkkileipää tai vaikka mantelijauhoja. Pistele pinnalle pieniä reikiä ja tuikkaa reikiin neilikoita. Tarjoile kinkku kylmänä.

****

Seitankinkku n.6-8 annosta

  • 1pss Sika säkissä -seitankinkkuaineksia (esim. Vegekaupat ja Punnitse&Säästä)
  • 4dl vettä
  • 0,75dl öljyä
  • Kuorrutukseen sinappia ja korppujauhoja

Toimi näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen
  2. Sekoita pussin ainekset kulhossa kunnolla sekaisin.
  3. Sekoita toisessa kulhossä öljy ja vesi sekaisin ja kaada ne kuiva-aineiden sekaan.
  4. Sekoita nopeasti ja vaivaa pari minuuttia vielä käsin, jotta taikinasta tulee kiinteää.
  5. Muotoile taikinasta kinkku/paisti ja kääri se tiiviisti folioon.
  6. Paista 160 asteessa tunti, sammuta uuni ja anna olla vielä vähintään 15min jälkilämmössä.
  7. Anna paistin jäähtyä kokonaan, ennen kuin avaat folion.
  8. Kuorruta kinkku sinapilla ja korppujauhoilla, paista 250 asteessa noin 10min.

****

Bataattilaatikko n. 4-6 annosta

  • n. 1kg bataattia
  • 2,5dl soijakermaa
  • 2rkl soijajauhoja
  • 0,5dl siirappia
  • 1/4tl valkopippuria
  • 1/4tl jauhettua inkivääriä
  • 1/4tl muskottipähkinää
  • ripaus kardemummaa
  • suolaa
  • pinnalle korppujauhoja ja Sinistä keijua nokareina

Toimi näin: 

  1. Laita uuni kuumenemaan noin 170 asteeseen.
  2. Kuori ja pilko bataatit, keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.
  3. Soseuta bataatit perunasurvimella tai sauvasekoittimella.
  4. Lisää soijajauho, mausteet, siirappi ja soijakerma. Sekoita tasaiseksi.
  5. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama nokare margariinia.
  6. Kaada voideltuun uunivuokaan ja paista 170 asteessa noin 1 1/2 tuntia.

****

Valkosipuliperunat n. 4-6 annosta

  • 10-12 keskikokoista perunaa
  • 5dl soijakermaa (eli 2 prk)
  • 4-6 valkosipulinkynttä
  • suolaa, pippuria
  • Sinistä keijua tai vastaavaa vegaanista margariiniä

Toimi näin: 

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi.
  3. Laita perunat isoon kulhoon, murskaa joukkoon valkosipuli, lisää suola ja pippuri, sekoita kunnolla. Lisää kerma ja sekoita vielä.
  4. Voitele uunivuoka. Kaada perunaseos vuokaan.
  5. Paista 175 asteessa ainakin reilu tunti tai kunnes perunat ovat pehmeitä. Jos pinta tummuu liikaa, peitä foliolla ja anna hautua kunnolla.

****

Uunissa paahdetut makeat porkkanat ja lantut n.4 annosta

  • 1 iso lanttu
  • 3-4 porkkanaa
  • 3rkl öljyä
  • 2-3rkl agavesiirappia
  • suolaa, pippuria

Toimi näin:

  1. Kuori ja pilko lanttu ja porkkanat.
  2. Levitä ne uunivuokaan, lisää sekaan öljy ja sekoita.
  3. Valuta agavesiirappi juuresten päälle ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista 200 asteessa noin tunti tai kunnes juurekset ovat pehmenneitä.
img_5307
Tämä oli hyvää! Valkosipulikermaperunoita, bataattilaatikkoa, seitanpaistia, tofukinkkua, sinappia, maustekurkkuja sekä uunissa paahdettuja lanttuja ja porkkanoita. 
Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s