Vinkkejä (ja linkkejä) aloittelevalle vegaanille

Aloitetaan termistöstä, mikä on vegaani? Vegaaniliiton sivuilla on hyvä kuvaus: ”Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.” Eli vegaani pyrkii syömään ja kuluttamaan niin, ettei aiheuta siinä kärsimystä eläimille, esimerkiksi kosmetiikan osalta valitaan eläinkokeettomia tuotteita, jotka eivät myöskään sisällä eläinperäisiä ainesosia.

image
Subi kaikilla kasviksilla, avocadolla ja oliiviöljyllä, vähän tuunausta ja laiskan päivän ruoka on valmis.

Vegaanien lisäksi on liuta erilailla itseään määritteleviä kasvissyöjiä eli vegetaristeja. Osa kieltäytyy vain punaisesta lihasta, osa syö maitotuotteita (lakto) ja/tai munia (ovo) ja/tai kalaa (pesco). Vegaani syö vain ja ainoastaan kasviperäistä ruokaa. Mielestäni kuitenkin jokainen kasvisruokavalinta on aina askel oikeaan suuntaan, oli perusruokavalio mikä tahansa. 

Sanoisin, että nykyisin on helppoa olla vegaani. Uusia tuotteita lanseerataan koko ajan, ravintolat huomioivat vegaanit entistä enemmän, asiasta kirjoitellaan lehdissä, tietoa on saatavilla ja vertaistuki ja -apu on koko ajan lähellä erilaisten vegaaniryhmien kautta. Yksi vuoden ilmiö on ollut Sipsikaljavegaanit -ryhmä Facebookissa, jossa on tällä hetkellä yli 23000 jäsentä.

image
Todellinen sipsariklassikko, nimittäin vihis eli kasvispiirakka. Hyvää kylmänä tai kuumana, täytettynä tai yksinään. Tässä täytettynä BonVeganin nakilla, joita saa esimerkiksi Citymarketeista ja Prismoista. Vihiksiä saa ilahduttavasti lähes kaikista peruskaupoista.

Se on huikean iso ryhmä ja siellä on huikean hyvä meininki. Sipsareissa tärkeintä on herkuttelu ja elämästä nauttiminen, kaloreita ei lasketa eikä muitakaan ravintoarvoja. Sipsareissa ylistetään vegaanisia makunautintoja, eikä käydä vääntöjä etiikasta tai siitä mitä pitää syödä tai olla syömättä, kunhan se on vegaanista. Jos haluat ihastella sipsariannoksia, kirjoita Instagramiin #sipsikaljavegaani tai käy kurkkaamassa Facebook-ryhmään. Vegaanisuus ei todellakaan tarkoita pelkkää porkkanaa ja parsakaalia, ei sillä että niissä olisi mitään vikaa, niillekin on aikansa ja paikkansa 🙂 Sipsareiden lisäksi kannattaa tutustua Vegaaniset kasvisruuat -ryhmään, jossa myös keskustellaan ja jaetaan tietoa hyvässä hengessä. Kaikenlaisia vegaaniryhmiä on Facebookissa mittava lista, joten sieltä löytyy varmasti ryhmiä jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Mainittakoon nyt ainakin Vegaanikosmetiikka sekä eri kaupunkien vegaaniryhmät, joissa jaetaan oman kaupungin kuumimmat vegaanivinkit.

Tästä kaikesta olemassa olevasta infosta huolimatta ajattelin koota vinkkejä ja linkkejä, joista saa tietoa vegaanisesta ruuasta, elämäntavasta ja joiden avulla ihan normaali sekasyöjäkin voi tehdä eläinystävällisempiä valintoja. Nykyisin ihan tavallisista kaupoistakin saa erilaisia vegaanisia juustoja, makkaroita, jogurtteja, jäätelöitä, rahkoja, vanukkaita, leikkeleitä, nakkeja sekä maitoja.

image Ainekset aamupalaan tavallisesta marketista.

Aloittelevan vegaanin kultakimpale ja paras apuri onkin Vegaanituotteet -sivusto. Täällä on listattu perusmarketeista saatavilla olevia tuotteita, jotka ovat tarkoituksella tai tahattomasti vegaanisia, kuten keksejä, kastikkeita, salaatteja, keittoja, karkkeja, suklaita, pakasteita jne… Tämä sivusto on mulla aina puhelimessa valmiina, kauppareissulla on helppo tarkistaa onko jokin tietty tuote listalla. Vegaanituotteet löytyvät myös Facebookista sekä Instagramista, joita päivitetään todella aktiivisesti, kannattaa seurata siis myös somessa.

image
Tampereen Vegekaupan visiitin tulos 🙂 Nirwanan suklaa on parasta vegaanista suklaata. Vianan savutofu on tosi hyvää ihan vaan leivän päälle höylättynä.

Jos kaipaa lisää erikoistuotteita, Helsingistä, Turusta ja Tampereelta löytyvät Vegekaupat, joissa on laajat valikoimat pelkästään vegaanisia tuotteita. Vegekaupat kuuluvat allekirjoittaneen pakollisiin ostospaikkoihin, jos vierailen kyseisissä kaupungeissa. Ja tuotteita voi myös tilata verkkokaupasta. Myös Ruohonjuuri ja Ekolo myyvät joitain vegaanisia tuotteita, mutta kaikki tuotteet eivät siis näissä kahdessa kaupassa ole automaattisesti vegaanisia.

Mistä siis aloittaa, jos kiinnostaa vähentää lihankulutusta tai siirtyä kokonaan vegaaniseen ruokaan? Suosittelen Vegaanihaastetta, siihen voi liittyä ihan koska tahansa ja halutessaan voi valita itselleen myös oman vegaanituutorin, jolta kysyä apua tai jonka kanssa voi tehdä vaikka kauppakierroksen ja tutustua tavallisten ruokakauppojen vegaanitarjontaan. Haasteeseen osallistuja saa myös uutiskirjeen päivittäin sähköpostiin, jossa on tietoa vegaanisesta elämäntavasta sekä todella herkullisia reseptejä. Jos et halua lähteä mukaan haasteeseen virallisesti, voit tutustua kuitenkin haasteen reseptipankkiin ja lukea uutiskirjeet täältä. Kattava tietopaketti kaikesta vegaanisuuteen liittyvästä on luonnollisesti myös Vegaaniliiton sivuilla.

Youtube on yksi hyvä kanava perehtymiseen ja inspiraation etsimiseen. Suosittelen etenkin näitä inspiroivia ruokakanavia: Cheap Lazy VeganHot for FoodEdgy VegVeggietorialsVegan Encounters ja The Vegan Corner.  Youtubessa on paljon materiaalia miksi ja miten ryhtyä vegaaniksi, tämä on melkoisen kattava 8 minuutin video vegaanisista vaihtoehdoista. Myös kotimaisia vegaanivideoita on kohtuulisesti. Instagram on erinomainen kanava ruokaideoiden hakemiseen, tsekkaa ainakin #whatveganseat ja #veganfoodshare.

Suosittelen seuraavia dokumentteja, molemmat löytyvät esimerkiksi Netflixistä, ruokavalioiden terveysvaikutuksista kertova Forks over Knives sekä lihantuotannon ympäristövaikutuksiin paneutuva Cowspiracy.

image
Kyllä. Tämä on vegaaninen BLT-leipä, ite tein.

Ihania ruokablogeja on vaikka millä mitalla, esimerkiksi näistä blogeista löydät herkullisia reseptejä: ChocochiliPidempi korsiVegan WarriorKamomillan konditoriaLife tastes goodLife By VeganRuokakonttuuriUrbaani vegendaTaistelutahto ja Ida’s Cozy Corner. Tässä listassa on vain murto-osa vegaaniblogeista, lisää blogeja ja hyödyllisiä linkkejä löytyy täältä.

Tietoa on siis valtavasti saatavilla. Jäikö jotain puuttumaan? Millaisia vinkkejä sulla on tai millaisia kaipaat? Suunnittelen tähän aloituspakettiin myös jatko-osia, vinkkejä esimerkiksi ravintolassa syömiseen ja ruokaostoksilla käymiseen.

image
Ja siis hedelmät ovat myös vegaanisia, saa tavallisista kaupoista. *Loppukevennys*

 

4 vastausta artikkeliin “Vinkkejä (ja linkkejä) aloittelevalle vegaanille

  1. Hei! Löysin tänään tänne blogiisi ja tykkäsin kovasti. Olen tällainen vegaanimummo ja on kiva saada uusia reseptejä, sillä helposti juuttuu vanhoihin kaavoihin. Hyvää jatkoa blogillesi!

    Tykkää

Jätä kommentti