Suklaatökkelikakku

Tökkelikakku?

Noo, ehkäpä vaikka reikäkakku olisi parempi termi. Onko sulla ehdotuksia? Kyseessä on siis ”poke cake”, jossa paistettuun kakkupohjaan tehdään reikiä, johon valutetaan jotain ihanaa täytettä ja sitten koko komeus kuorrutetaan. Näin saadaan lisää makua ja mehevyyttä kakkuun. Tökkelikakku on loputtomiin sovellettavissa, googlaa ja ihastu. Voi tehdä vaalean tai suklaisen pohjan, täytteeksi sopivat marjat, hillot, vanukkaat, kastikkeet jne ja kuorrutuksen voi tehdä oman maun mukaan, voi tehdä juustokakkumaisen kuorrutuksen, mokkapalakuorrutuksen, perinteisen kermapäällisen… Tässä versiossa on runsaasti suklaata pohjassa, mutta myös vähän mansikkaa täytteessä raikastamassa kokonaisuutta ja paksu, pehmeä kuorrutus.

image

Alkuun täytyy tehdä tunnustus, en ole mikään mestarileipoja. Ruokaa tykkään laittaa ja väittäisin olevani siinä ihan hyväkin, mutta leipominen on jotenkin jäänyt, joskus harvakseltaan sitä tulee leivottua jotain muuta kuin sämpylöitä tai pizzapohjaa. Syynä tähän on se, että tykkään soveltaa, säätää ja testata, ruuanlaitossa tämä onnistuu ja lopputulos on yleensä oikein toimiva, mutta leipomisessa ”joutuu” noudattamaan ohjeita eikä ole samanlaista sovellusvaraa niin kuin kokkailussa.

Tänään päätin kuitenkin elää vähän vaarallisesti ja kokeilla jotain ihan uutta, eli soveltaa myös leipomisohjeita. Tosin sovelsin vain ihan pikkuisen, mutta alku se on sekin. Leipomisinnostus sai siis sysäyksen siitä, että miehellä on tänään synttärit ja halusin yllättää iltavuorolaisen synttärikakulla. Teki mieli kokeilla jotain uutta kakkureseptiä ja mielellään suklaista sellaista.

Selailin paljon erilaisia suklaakakku-, mokkapala- ja browniereseptejä niin netistä kuin kirjoistakin. Ja oman jännityksensä tähän tuo vielä se, että tämä on vasta ensimmäisiä kertoja, kun leivon jotain makeaa vegaanisena versiona. Aiemmin olen tehnyt vain marjapiirakkaa sekä juustokakkua. Lopulta päädyin Satu Saunion Tuulispään leivontakirjan pariin ja löysin sieltä ohjeen ”Törkyöveriin suklaakakkuun” ja päätin soveltaa sen reseptiä hieman. Vinkkinä tähän väliin, että Satu pitää myös aivan ihanaa Kamomillan konditoria -blogia, jossa on vain ja ainoastaan vegaanisia reseptejä pullista piirakoihin ja kakkuihin sekä muihin herkkuihin, myös gluteenittomiin. Jos sulle on siis tulossa kylään vegaani tai vaikka joku kananmuna -tai maitoallergikko, niin tuolta löytyy ohjeita, joissa ei ole munia tai maitotuotteita. Suosittelen erittäin lämpimästi! Usein nimittäin törmää ajatukseen, että leipomiseen tarvitaan lähes aina maitotuotteita tai ainakin munia, mutta Satun reseptit todistavat sen väitteen vääräksi.

No niin, sitten takaisin reseptin pariin. Oikeastaan tämän nimi pitäisi siis olla Törkyöveri Suklaatökkelikakku 🙂

Pohja:

  • 2dl kauramaitoa
  • 1/2dl öljyä
  • 1 1/2dl sokeria
  • 1/2tl suolaa
  • 1/4tl vaniljajauhetta (esim. Urtekram)
  • 1/2dl kaakaojauhetta
  • 2 1/2dl vehnäjauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  • 120g vegaanista suklaata rouhittuna (lista vegaanisista suklaista)

Täyte:

  • 1/2dl mansikkasurvosta, eli survo muutama tuore tai sulatettu mansikka haarukalla tai sauvasekoittimella.
  • Täytteeseen voi myös käyttää esimerkiksi Alpron vanukkaita (suklaa, kookos tai vanilja), laku- tai suklaakastiketta (esim. Pirkka -tuubit), hilloja tms…

Kuorrutus:

  • 1prk vaahtoutuvaa soijakermaa
  • 100g maustamatonta tuorejuustoa (Alkuperäisessä ohjeessa soijatuorejuustoa kuten Tofutti, mutta kaupassa ei ollut, joten tein maustamattomasta Sheesestä)
  • 1/2dl tomusokeria
  • 1/4tl vaniljajauhetta

Koristeluun:

  • Sulatettua suklaata, rouhittua suklaata, marjoja, keksimuruja, kaakaojauhetta tms…

Toimi näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita ensin keskenään kauramaito, öljy, sokeri sekä suola. Sekoita toisessa astiassa keskenään siivilöidyt vehnäjauhot, kaakaojauheet, leivinjauheet sekä vaniljajauhe. Rouhi suklaa.
  3. Kaada kuivat aineet muiden ainesten joukkoon ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti aineet toisiinsa. Lisää lopuksi suklaarouhe ja sekoita se varovasti taikinan joukkoon.
  4. Kaada taikina kakku- tai uunivuokaan leivinpaperin päälle ja paista noin 30-35minuuttia uunin alatasolla, pohja saa jäädä hieman pehmeäksi, ei tarvitse olla läpikypsä, muuten tulee kuivakka tai kova. Ja suosittelen siis leivinpaperia tai irtopohjavuokaa, kakku ei oikein irronnut nätisti kuvissa näkyvästä lasivuoasta vaikka sipaisin siihen hieman öljyä. Muuten, voit huoletta maistella taikinaa valmistamisen aikana sekä ”putsata” käytetyt vispilät, koska taikina ei sisällä raakaa kananmunaa 🙂
  5. Anna kakun jäähtyä hieman.
  6. Painele kakkupohjaan reikiä kun pohja on vielä lämmin ja pehmeä. Reikiä voi painella esimerkiksi pillillä, syömäpuikolla tms. Jos käyttämäsi täyte on kovin nestemäistä, riittävät pienemmät, esim. haarukalla tehdyt reiät, mutta nyt kun käytin mansikkasurvosta, tein reiät puukauhan varrella.

    image
    Painele pehmeään kakkuun reikiä vaikkapa pillillä.
  7. Lusikoi täyte ensin reikiin ja sivele loput ohuelti kakun pinnalle. Jos mansikkasurvosta jää yli, voi sen käyttää koristeluun. Varmasti olisi parasta antaa kakun maustua tässä kohdassa vaikka yön yli, mutta itselläni ei ollut tähän aikaa, joten tein kuorrutuksen saman illan aikana. Pohjan tulee kuitenkin antaa jäähtyä, ennen kuin siihen lisää kuorrutuksen.

    image
    Lusikoi täyte ensin reikiin ja levitä sitten ohuelti pohjan päälle. Anna imeytyä ja maustua. 
  8. Valmista kuorrutus, vaahdota soijakerma. Notkista tuorejuustoa ensin vähän haarukalla, lisää se sitten vaahdon joukkoon yhdessä muiden ainesten kanssa ja sekoita tasaiseksi.
  9. Levitä kuorrutus täytteen päälle.
  10. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristelematta.
  11. Leikkaa paloiksi tai syö suoraan lusikalla. Nauti!

image

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s